×

Stap 5: eindontwerp met beplantingsplan én verlichtingsplan

Je hebt akkoord gegeven op het voorlopige ontwerp en de bijbehorende begroting? Dan is het nu tijd voor het eindontwerp, beplantingsplan en verlichtingsplan!

Het beplantingsplan

Het beplantingsplan maken we bewust als laatste. Immers, zou er nog iets wijzigen in het voorlopige ontwerp, dan zou in vele gevallen ook het beplantingsplan wijzigen. Bij StyleGardens werken we liever effectief.

Waarom een beplantingsplan?
Zonder groen is een tuin geen tuin. Planten zijn dé sfeermakers van jouw buitenkamer! Maar welke plant moet op welke plaats? Er wordt rekening gehouden met grondsoort, zon, schaduw, hoe hoog de plant wordt, wanneer deze bloeit, of de plant ook in de winter aantrekkelijk is en welke plant in welke tuinsfeer past. Een beplantingsplan is altijd maatwerk. Een tuinontwerp is niet compleet zonder het beplantingsplan.

Wat is een beplantingsplan?
Een beplantingsplan bestaat uit een getekende plattegrond waarin de plantvakken van verschillende tuinplanten schematisch staan aangegeven, daarbij voegen we een lijst waarin staat hoeveel planten van welke plantensoort op een bepaalde plek in de tuin dienen te staan. Zonder het maken van een beplantingsplan kan niet worden bepaald hoeveel planten van elk soort je nodig hebt om een optimaal eindresultaat te behalen. Lees hier meer over onze beplantingsplannen en bekijk de voorbeelden >
Beplantingsplannen maken is een ambacht en is voor iedere tuin uniek, dat doen we nog ‘ouderwets’ met de hand.

Het verlichtingsplan

Omdat nu de positionering van de planten is bepaald in het beplantingsplan, kan ook het definitieve verlichtingsplan worden gemaakt. Immers, soms verdienen beeldbepalende planten of bomen het om extra uitgelicht te worden voor een maximaal effect in de avond.

Functie, sfeer en veiligheid
Goede tuinverlichting zorgt voor een prachtige sfeer in de avonduren en draagt bij aan de veiligheid in je tuin. In het verlichtingsplan lichten we trappen en afstappen aan voor de veiligheid. Verlichting met een bewegingsmelder zorgt daarnaast voor de nodige veiligheid op strategische plaatsen, zoals een pad naar voordeur, de route naar de kliko’s of in een carport. Met spots lichten we kunstwerken, planten en bomen uit. Wandlampen gebruiken we voor extra sfeer in overkappingen en schuttingen.We bepalen in het verlichtingsplan de functie van het licht en kiezen dan het juiste armatuur en de aantallen. We houden natuurlijk rekening met de totaalsfeer in de avondtuin, maar ook veiligheid en functionaliteit is van groot belang.

Het assortiment van ‘in-lite’ buitenverlichting
Standaard werken we met de buitenverlichting van ‘in-lite’, het bekendste merk voor design-tuinverlichting van Nederlandse bodem. De LED armaturen van ‘in-lite’ kenmerken zich door een lange levensduur en een laag energieverbruik. ‘in-lite’ maakt kwaliteitsverlichting met maar liefst 5 jaar garantie. Lees hier meer over ‘in-lite’ buitenverlichting >

Ook dit gaat rechtstreeks naar de hovenier

Het eindontwerp, beplantingsplan en verlichtingsplan worden 2D getekend en aangeleverd aan de hovenier, zodat de hij/zij hiermee de tuin voor je kan aanleggen.

Een voorbeeldproject in stappen, in beeld (5)

Het resultaat van een aangelegde tuin met tuinverlichting is indrukwekkend. Bekijk wat tuinverlichting met je tuin doet, zie een aantal voorbeelden hieronder. Klik op de afbeelding voor een vergroting en om te bewaren in Pinterest.

Lees verder bij stap 6 >